Asiatiska Istanbul

Hela 97% av Turkiet är asiatiskt, och i Istanbul delar Bosporen (floden) den asiatiska och den europeiska sidan. Jag tror att Istanbul är det enda staden i världen som är beläget i två kontinenter. Hur som helst så bor vi (Koc University), går ut, shoppar, osv, i den europeiska sidan. Igår (lördag) bestämde vi oss dock för att göra en heldag på "andra sidan". Vi åkte från universitetet runt 12 och var framme efter diverse bussar vid 14-tiden. Dessa avstånd och denna trafik alltså, herregud! Vädret var superhärligt och vi åt lunch och strosade runt lite bland gatorna och i hamnen. Framåt kvällen åkte Stig och Thad tillbaka till universitetet medan vi mötte upp Jade's tuskiska vän Guzem (som pluggat i USA), hennes kusin, bror och mamma. Mamman kunde ingen engelska och kusinen och Guzems bror var inte så värst duktiga, så det var lite svårt men kul att konversera. Det blev en spännande blandning mellan engelska och turkiska. De visade oss runt bland mysiga stadsdelar och butiker. Mamman bjöd på traditionella våfflor med frukt och choklad. Sedan gick vi vidare till ett café precis vid vattnet där vi drack turkiskt te/kaffe och mamman spådde i våra kaffekoppar. Spännande! 


Beach party and Italian dinner

I torsdagskväll var det dags för höstens Beachparty på Kilyos beach. Även om Turkiet är varmare är Sverige så blev det ändå så pass kyligt så man ville ha jeans, något badande blev det alltså inte. Kvällen var hur som helst lyckad och jag hade riktigt roligt. Drinkarna var billiga och det var bra blandat med utbytesstudenter och turkiska studenter. Musiken var inte så rolig dock, mest hits från 2007. Det är en utbytesstudent från Tyskland som ska envisas med att vara DJ på flera av festerna, inte lyckat, haha. 
 
På fredagen hade jag tänkt att plugga, men så blev det INTE. Istället besökte jag gymmet, och sedan kom Shetara till mitt rum och fixade med mitt hår. Hon lockade det till kvällens festligheter. På kvällen åkte vi in till Saryier (statsdelen närmast vår skola) för att köpa vin och sedan bege oss först hem till Sam, och sedan Chiara. Vi var ca 25-30 personer som åt Italiensk middag för att fira några födelsedagar. Italienarna hade lagat förrätt (som jag inte minns namnet på), Lasagne, Risotto och Crepes med nutella samt chokladtårta till efterrätt. Jag hade en supertrevlig kväll!
 

Hagia Sophia och Blue mosque

Några bilder kom visst inte upp här om dagen, så jag får försöka igen. Vi var ju kulturella i lördags och besökte Hagia Sophia, en kyrka från 537 (tror jag), som sedan blev en moské, och nu ett museum. Vi besökte också "The underground Cistern", och Istanbuls mest populära moské; Blue Mosque. I moskén, som öppnade 1616, kommer många muslimer och ber varje dag. Man var tvungen att visa repekt genom att vara tyst, ta av sig skorna, täcka hår och ha täckande kläder. 
 
 
 
 

27 grader

Idag har det varit riktigt varmt och soligt. Efter min föreläsning i kursen om utrikespolitik inom EU köpte vi lunch i kafeterian och satte oss ute för att luncha. Det var helt vindstilla och så himla varmt. Jag vill aldrig att det ska bli höst/vinter. 27 grader känns helt okej, vad har ni för temperatur där hemma i Sverige ;)?
 
Då jag hade håltimmar idag (suck för att ha håltimmar och sedan sluta för dagen 18:15) så tänkte jag sätta mig ute i solen och läsa, och på köpet kanske få lite solbränna. Dock har vi inlämning av ett problem set i min kurs "International Finance" till imorgon. Jag tyckte att frågorna verkade rätt enkla, (valutakurser, stadsbudget etc), men det visade sig ta flera timmar att göra färdigt uppgifterna. Jag blev alltså fast vid en dator i biblioteket hela eftermiddagen, och sedan hade jag en föreläsning i "Public Finance", så jag missade tyvärrr solen. Tur att mina kurser är väldigt intressant och att lärarna är så bra :) Hur som helst så hoppas jag på lika fint väder imorgon och i helgen! Idag kom även "House Keeping" till mitt rum, alltså städpersonalen. Toaletterna och själva korridoren i varje byggnad städas varje dag, och rummen en gång i veckan. Så himla lyxigt!
 
Här är två bilder från lördagen:
 

Inte så lätt

Det här med namn är inte så lätt. Jag är förvånad över att så många här påpekat att mitt namn är lätt att  minnas och enkelt att uttala, det hade jag inte förväntat mig. Det kanske beror på att turkarna själva har så svåra namn, och att det är näst intill omöjligt att veta om personen i fråga är en tjej/kille innan man träffats. Hur som helst så finns det en del som tyckt att det vore enklare om jag hade ett turkiskt namn, och därför var det en manlig servitris som gav mig, Jade och Shetara var sitt namn. Mitt blev Ayse, ett vanligt och ganska fint namn. Hur som helst så blev det ett litet missförstånd i helgen när jag skulle beställa en latte på Starbucks. Mannen i kassan frågan ca 100 gånger efter mitt namn och jag upprepar "Ingrid, Ingrid, Ingrid...." etc, men till sist så skrattar jag lite och säger "Ayse" istället. Resultatet blev ett ganska argt namn: 
 

Ett litet smakprov

...på en del av det Istanbul har att bjuda på i matväg. Det ni ser är bland annat frukt, nötter, turkish delight, kebab, pommes och bröd.
 
Jag har massor av bilder från helgens turistande (men inga från partandet, då min kamera dog, haha), som jag tänkte lägga upp imorgon. Nu har jag precis kommit tillbaka från en middag i skolans kafeteria och ska först iväg på utebio här på Campus, och sedan en konsert med ett okänt band, även det här på skolan. Förövrigt lyckades jag idag tvätta för första gången sedan jag flyttade hit, inte så lätt att förstå när all text är på turkiska, haha. Hörs mer imorgon!
 
 
 

Kilyos Beach

Jag ligger lite efter med bilder, en hel vecka till och med, för här kommer nämligen bilder från förra söndagens dag på stranden. Sol, bad i havet och till sist nyfångad grillad fisk. Hur mysigt som helst! Jag är glad att jag hann bada i havet en gång, för det har redan blivit lite kallare ute på bara en vecka.
 
 
 

Koc University

Jag tog lite bilder på universitetet idag. De är inte så väldigt bra dock, tagna med iphone och vädret har varit lite grått. Hur som helst så är Campus jättefint. Det går endast ca 3500-4000 studenter här, men området är betydligt större än tex Örebro Universitet eller Linköpiing Universitet. Det är också väldigt fint och nyrenoverat. Tydligen är det jättedyrt att gå på detta universitet, vilket jag inte hade en aning om eftersom jag inte betalar något :) Föreläsningssalarna är fräscha, rummen är bättre än jag trodde, och det finns grönområden, mysiga restauranger och caféer, frozen-yoghurt-place (mums), bibliotek, en mataffär, gratis pool och gym, beauty-salon (frisör, manikyr, pedikyr etc), fotboll-, basket- och tennisplan. Dessutom ligger det på en kulle/ett berg så utsikten är ganska fin. Jag tror absolut att jag kommer trivas :)
 
 
 

God natt!

Kom precis hem från en "fest" hos Sam, en italiensk kille som delar lägenhet med två andra utanför campus. Vi var ca 30 personer där, och lägenheten var superfin, med pool såklart. Jag har haft en riktigt trevlig tisdagskväll!  Dessutom började mina lektioner idag, spännande. Men nu måste jag sova, imorgon är första dagen för två av mina kurser, samt att jag ska luncha med Jacqueline. Klockan är redan kvart i två här, natti!
 

Lördag i Taksim

I lördags efter båtturen ville nästan samtliga 200 utbytesstudenter gå ut. Vi var ett gäng som tog taxi till Taksim där vi åt kebab och shottade Tequila (första bilden).  Jag köpte dessutom en riktigt god glass med nutellasmak, herregud så god :) Sedan drack vi drinkar vid "Galata tower" som riktiga Istanbul-bor. Det var supermysigt men väldigt varmt. Man kan se tornet precis över mitt och Riccardos huvud, på bild nummer tre. Vid midnatt mötte vi upp några fler och besökte två olika klubbar. Jag hade en riktigt rolig kväll och somnade nog runt 5, men det var det absolut värt. 
 







Update part 3

Här kommer ännu fler bilder från "Orientationweek":
 
I fredags efter all sightseeing åkte vi till ett "café" för att röka hookah. 
 


 
I lördags åkte vi båt på Bosporren. Det var så vackert att se solen gå ner och se Asien på ena sidan och Europa på den andra. Det rekommenderas verkligen!
 
 




 
 
 
 

Update part 2

Fler bilder från Orientation-week som tog slut igår. Imorgon börjar skolan och allvaret, men det känns mest spännande. 
 








Update part 1

Här kommer några bilder från Orientation-week. Under den första veckan har vi bland annat haft välkomstparty i Taksim som är Istanbuls centrum, besökt "Old Istanbul", "Topkap Palace" och "Grand Bazar", druckit Raki och rökt vattenpipa, haft kursregistrering och biblioteksrundvanring samt baskurs i turkiska, varit på "Fashion Night Out" i ett lyxigt köpcentrum med mera med mera. Här kommer några bilder:
 
 








Istanbul

Jag lever och kom igårkväll fram till Koc University. Flygresan gick bra, förutom att planet blev två timmar försenat. Det positiva med det var att jag slapp betala för min övervikt på väskorna! Flygresan gick snabbt då jag träffade en trevlig svensk/turk som jag fick massor av tips av. Runt 19 turkisk tid var jag framme på flygplatsen och tog en taxi till skolan för att slippa krångla med buss. Trafiken var helt galen, och jag blev chockad hur stort "centrum" är, för det tog drygt två timmar att ta sig till skolan. Taxichauffören var dock trevlig och pratade en blandning mellan turkiska och engelska, så jag kunde förstå vissa fraser. När vi kom fram till Campus (som är väldigt stort och ligger på en kulle = härlig utsikt) blev jag insläppt genom grinden av säkerthetsvakterna som förklarade var jag skulle hämta min rumsnyckel. Mitt rum är ganska litet, men absolut helt okej. Säng, garderob, skrivbord, fåtölj och kylskåp är det som ryms. Toalett och dusch finns precis utanför i korridoren, faktiskt ganska frächt. Allt påminner väldigt mycket om ett två/trestjärnigt hotell. De flesta delar rum men jag fick tydligen ett singelrum, vilket känns rätt skönt. Igårkväll när jag fått mitt rum osv gav jag mit ut för att se om det fanns någon affär öppen, men eftersom klockan var runt 22 så hade den stängt. Jag hittade tre tyska tjejer som också var hungriga, så vi tog en taxi till Sariyer, närmsta "staden", för att äta kebab/biff i bröd och strosa lite längs vattnet. Idag möttes vi fyra upp igen för att köpa frukost här i affären på Campus, och sedan joina några andra utbytesstudenter i solen. Idag har vi också kollat hur gymmet ser ut, samt solat vid poolen, supermysigt. Dessutom hittade jag Café Nero här på skolan. Skönt, då vet jag att jag kommer få gott kaffe!
 
Ikväll ska jag möta upp min mentor plus några andra för att åka till Sariyer och äta fisk och dricka Raki. Imorgon börjar den riktiga Orientationweek, med mer planerade aktiviteter. Uppdaterar snart igen :)
 



Imorgon är det dags!

Imorgon flyttar jag till Istanbul. Jag är mitt uppe i packningen som går sådär... Har bestämt mig för att betala för en extra väska då det verkligen inte går att få med allt på 20 kg, haha. Det är svårt att packa för både varmt och kallt väder, och så är det riktigt jobbigt att behöva begränsa sig och lämna fina kläder hemma. Meeen, jag lär ju shoppa en del i Istanbul så jag överlever nog ;)
 
Igår var Emma här och sa hejdå, usch vad jobbigt det är. Jag kommer sakna min bästis så himla mycket! Idag ska jag till mormor och morfar för att äta lunch och säga hejdå till morfar. Mormor ska nämligen med och skjutsa mig till Arlanda imorgon, tillsammans med mamma och troligtvis Astrid. Nej, nu måste jag återgå till väskorna!
 
 
 

Hejdåmiddag

Igår hade jag "Hejdåmiddag" med bästa tjejerna eftersom jag flyttar till Istanbul på lördag. Jag kommer att sakna er så mycket, men jag hoppas att ni kommer på besök! Vi hade en väldigt mysig kväll och jag fick helt fantastiska presenter, trots att jag inte fyller år :) Tusen tack!
 







Present till mig själv

Beställde en present till mig själv som belöning för 12 veckors jobb. Dessutom kommer det göra det enklare för turkarna och de andra utbytesstudenterna att minnas mitt namn ;) Kanske slipper heta Infrid och andra varianter om jag har tur.
 
 
Jag har ägnat den här regniga tisdagen åt att tvätta, börja med packningen och hämta ut min iphone (pappas gamla trea) på ICA. Tänkte ha den så länge jag bor i Istanbul, får väl skaffa mig ett turkiskt kontantkort. Nu har jag joinat instagram också - ett år efter alla andra haha. byingridb heter jag där! 

Söndagsmiddag

I söndags var vi bjudna hem till Linda, Henrik och Linus på middag. Det var riktigt trevligt och såklart extra mysigt att få träffa Linus igen. Han är sju månader nu, stora killen! Vi fick grillat med potatisgratäng, och äppelpaj, glass och fruktsallad till efterrätt. Tack Linda och Henrik för god mat och en bra kväll!
 
 
 






Fin start

Idag är första dagen på min enda lediga vecka, och den har börjat riktigt bra. Imorse vid halv åtta åkte jag, Anna och Emma in till Java och åt deras frukostbuffé. När Emma började första skoldagen vid tio så satt jag och Anna kvar en stund. Sedan har vi gått runt i butiker och ätit lunch på Soleo. Anna shoppade två par riktigt snygga skor och jag köpte ett vitt linne samt hämtade ut mina bruna boots. Det har varit en riktigt mysigt dag, och extra plus är det fina vädret! Jag var till och med barbent :)
 









 
 

Lördag på Liseberg

Karuseller, kaninöron, fint väder, grillad entrecote, spökhuset, mera karuseller och god choklad gjorde vår lördag på Liseberg väldigt bra:
 







RSS 2.0